Безплатно ваксинират и кастрират дворните кучета
Безплатно ваксинират и кастрират дворните кучета / Sofia Photo Agency, архив
Безплатно ваксинират и кастрират дворните кучета
31282
Безплатно ваксинират и кастрират дворните кучета
  • Безплатно ваксинират и кастрират дворните кучета

Кампания за безплатна ваксинация, обезпаразитяване, кастрация и поставяне на маркировка на дворни кучета стартира в столичния район Нови Искър миналата седмица, съобщи пред Дарик директорът на общинското предприятие „Екоравновесие" Петър Петров.

В Чепинци са кастрирани 22 кучета, а 7-8 са били ваксинирани. Днес и утре палатка, оборудвана за манипулационна, е в центъра на Световрачане.

До края на август по график ще бъдат обслужени всички села в Нови Искър. След това екипът ще работи във „Връбница". След манипулациите домашните кучета трябва да се регистрират в общината, иначе стопаните им ще бъдат глобени. Разходите на общинската фирма са около 60 лева на четириного, докато за всички манипулации в частна клиника сумата би надхвърлила 200 лева.

Според Емил Кузманов от фондация Animal Programs, който съобщи на Дарик за акцията, тя няма да реши огромния проблем с бездомните кучета, защото не обхваща всички райони.

От "Екоравновесие" имат амбицията да бъдат във всички крайни райони. Принципът е доброволен, но доста стопани не се възползват от услугата. Защо, чуйте в репортажа от Световрачане на Теодора Симова.