Без споразумения при причиняване на смърт, предлагат ГЕРБ
Без споразумения при причиняване на смърт, предлагат ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Без споразумения при причиняване на смърт, предлагат ГЕРБ
52082
Без споразумения при причиняване на смърт, предлагат ГЕРБ
  • Без споразумения при причиняване на смърт, предлагат ГЕРБ

Да се забрани сключването на съдебно споразумение при причиняване на смърт по непредпазливост. Това е заложено в предложените от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс, които са внесени в парламента. В момента споразумение е невъзможно само при умишлено причиняване на смърт.

Депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов обясни: „Споразумението не дава ясна и обоснована причина защо съдът по предложение на прокуратурата приема споразумения, в които се налага определен вид наказание в определен размер. Не мога да си обясня, когато е станала катастрофа в населено място, където максималната разрешена скорост е 50 км в час, на сигнализирана пешеходна пътека водач, който управлява МПС със 115 км в час, защо наказанието е условно или пробация. Предлагаме да има присъда, в която съдът да излага своите мотиви. Това ще послужи като основание на пострадалите и на близките на загиналите да оспорват тези резултати пред по-горните инстанции".

„Забраната за сключване на споразумения да бъде само за тези текстове от Наказателния кодекс не е удачен вариант, тъй като няма как да обясним защо например изключваме споразумението само за тези текстове. За Член 382 от НПК правим предложение за допълнение, където споразумението се забранява и за всички останали случаи, при които е причинена смърт. Тук се включват лекарските грешки, трудовите злополуки и т.н. Не би следвало наказателен процес, наказателно-процесуален кодекс да дава възможност при такъв тежък резултат производството да приключва със споразумение", коментира още Анастасов.