Бавят заплатите на приемните майки в община Пазарджик, готвят се протести
Бавят заплатите на приемните майки в община Пазарджик, готвят се протести / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Държавата бави заплатите на приемните семейства в Пазарджик и общината, научи Дарик. Възнагражденията в размер на 510 лева на дете се бавят вече почти 10 дни, оплакаха се приемни родители.

Представители на семействата обясниха, че тенденцията е още от началото на годината, но през този месец забавянето на парите е драстично, а липсата им ограничава нормалния живот на децата, които се отглеждат от приемни родители.

Само в Пазарджик и общината приемните семейства са 24, а в тях са настанени 33 деца. Според статистиката 10 от децата са новородени и до 1-годишна възраст.

Майките са категорични, че ако тенденцията за забавяне на заплатите продължи, в средата на месец юли приемните семейства от Пазарджик ще организират протест през Агенцията за социално подпомагане в столицата.

По непотвърдена информация парите за изплащане на възнагражденията на приемните семейства минават през  Кооперативна търговска банка. Според  родителите причината за забавянето е поставянето й под специален надзор от страна на БНБ.