/ ThinkStock/Getty Images
Млада жена и 53-годишният ѝ баща починаха от грип. Мъжът издъхна в последните дни на януари в областната болница в Пазарджик, а днес и 26-годишната му дъщеря.
 
Двамата са живеели в село Априлци. Седмица след заразяването с вируса опитвали да се лекуват сами вкъщи. Възрастният човек обаче бил приет в крайно тежко състояние в Спешно отделение и малко след това починал. Жената пък припаднала в ръцете на лекарите и се разбрало, че също е в критично състояние. Веднага е била приета в реанимацията, но въпреки усилията да бъде спасена, също починала.

Проф. Тодор Кантарджиев: Болните от грип намаляват, но опасността не е преминала
 
Вирусологичните им изследвания са положителни – открит е грип от вида АH1N1, известен още като свински грип или „Мичиган“.
 
За трагичния финал в този случай роля има решението на двамата да се самолекуват, обясняват медици. Когато са попаднали в лечебното заведение, са били с тежка дихателна недостатъчност и поражения по други органи. При бащата е имало и придружаващи заболявания.

Проф. Кантарджиев: Точната бройка на починали от грип е недоказуема
 
Преди дни в Областната болница издъхна и момиченце на 2 годинки от Велинград, също от вирусна инфекция и последвала пневмония. Детето е лекувано два пъти неуспешно в частна клиника в родния си град, откъдето е транспортирано в Пазарджик. Тогава се разбра, че още две деца на 8 месеца и на 2 годинки са в критично състояние в реанимацията на Второ детско отделение.
 
Регионът все още е с висока заболеваемост, епидемията не беше отменена и в петък след поредното заседание на Областния щаб за борба с грипа.