„Атака” настоява за забрана на събрания и митинги на небългарски език
„Атака” настоява за забрана на събрания и митинги на небългарски език / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Атака” настоява за забрана на събрания и митинги на небългарски език
56647
„Атака” настоява за забрана на събрания и митинги на небългарски език
  • „Атака” настоява за забрана на събрания и митинги на небългарски език

Да се забрани провеждането на събрания, митинги и манифестации на език, различен от българския. Това предвиждат промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите, внесен от „Атака”, който парламентът обсъди на първо четене. От ДПС разкритикуваха промените като посочиха, че те са дискриминационни, а и няма как да се приложат.

„Всички се сещат за посещенията на американските президенти в България – през 2007 г. Джордж Буш, а през 1999-а всички помните 50-хилядния митинг, който се състоя тук на пл. „Александър Невски”. Ако този закон тогава беше валиден Бил Клинтън по парадоксален начин, поне като интерпретация на журналистите, би трябвало да говори на български език на този митинг. Всички се сещате за посещението на папа Йоан Павел II през май 2002 г. тогава също имаше 5-хиляден митинг. Тогава той говори също на небългарски език”, заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Отговорността по този закон е на организатора Организаторът на мероприятието отговаря за спазването на закона. Аз знам, че сигурно, ако зависи от ДПС, папата, който дойде тук, трябваше да говори на турски”, коментира Огнян Стоичков от „Атака”.