Асен Василев
Асен Василев / БТА
България бе сред 130-те страни, които подкрепиха инициативата на Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие
Министърът на финансите Асен Василев даде подробности на пресконференция за новия глобален корпоративен данък, който беше договорен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Разбрах, че е имало пресконференция на една политическа партия, където неспециалисти политици са се опитали да коментират. Нека да махнем всяко неразбиране по въпроса“.

Така Василев отговори на ГЕРБ, които по-рано на брифинг посочиха, че служебното правителство възнамерява да повиши корпоративния данък с минимум 50%.

„Това, което ни направи впечатление от сайта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, е публикуван списък от 1 юли. Открихме, че там фигурира България. Доста европейски държави не фигурират. България със служебното си правителство се съгласява да повиши данъчната тежест с минимум 50%. Няма ефект за оценка на въздействие върху бизнеса, върху инвестиционния климат”, каза Александър Иванов от ГЕРБ.

„Откъде българските граждани, предприемачи, работещи, трябва да научат, че правителството се е присъединило към инициативата на Г-7 за увеличаване на данъците?”, попита по-рано бившият вицепремиер Томислав Дончев.

„Взето е непочтено решение, защото е непрозрачно. Вдигането на данъци в този момент означава по-висока безработица. Ако се вдигне корпоративният данък, това означава 1 милиард и 250 милиона лева да бъдат взети от бизнеса. Това е скритият сценарий, по който се върви, защото всички наши конкуренти дават изключително утопични обещания”, допълни бившият социален министър Деница Сачева.

Отговорът на финансовия министър не закъсня.

"С решение на МС се одобри позиция на България за Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие относно минимална данъчна ставка по транснационални компании в първия стълб с оборот над 20 млрд. евро, а по втория – над 750 млн. евро, при условие, че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, където ставката ще бъде наложена", разкри ресорният министър.

Лидерите от Г-7 се обявиха за по-справедлива данъчна система

"Ако една чужда компания работи в България и има оборот над 750 млн. евро и по-малко от 25% от нейните работници или активи са в България, тя ще подлежи евентуално на такава ставка, ако съответно другата такава държава е приела това решение евентуално в бъдещето. Евентуално в бъдещето означава, че това е процес, който ще се развива във времето, трябват директиви на ЕС и съответните национални регулации. Това не засяга български компании. Ако е международна компания, която е с под 750 млн. евро, това също не се отнася за нея. Ако е над 25% от дейността на тази международна компания е в България, това също не се отнася над нея, ставката остава същата", допълни Василев.

Той уточни, че тепърва трябва да се одобрят директивите на ниво Европейския съюз и това впоследствие да бъде транспонирано в националните законодателства, за да влезе в сила глобалният корпоративен данък, който трябва да се равнява със ставка минимум 15%.

По-малко от 10 чуждестранни компании у нас биха попаднали в този обхват, уточни още Асен Василев.

Решението беше подкрепено от 130 държави (от общо 139) в началото на месеца от Организацията за икономическо сътрудничество и подкрепа (ОИСР). България бе сред страните, които дадоха принципното си съгласие за идеята.

Публикуваха за обсъждане Националния план за въвеждане на еврото в България


В съобщение на ОИСР се посочва, че новият глобален корпоративен данък ще влезе най-рано през 2023 г. За готвената промяна стана ясно още по време на срещата на Г-7 във Великобритания в началото на юни. Очаква се тя да бъде обсъдена отново по време на срещата на върха на Г-20.