Проектът на Националния план за въвеждане на еврото в България е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Това съобщи финансовият министър Асен Василев. Коментари и позиции по документа се събират до 6 август.

За въвеждането на еврото българските власти избират сценарий без преходен период, т.е. датата на приемане на еврото съвпада с въвеждане на еврото като официална разплащателна единица. Този избор се обуславя от структурата на финансовата ни система, както и от големината на държавата ни. 

„Пет месеца преди и 12 месеца след въвеждането на еврото, ще има цени и в двете валути. Целта е така да се избегне вдигане на цените“, обяви още министър Василев.

Т.нар. „двойно обращение“ в търговските вериги ще бъде един месец, уточни още той. След това има период, в който валутите могат да се обменят в банка.

Проект: България ще въведе еврото без преходен период

Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. включително, левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. След изтичането на този един месец, еврото ще стане единственото законно платежно средство в България, пише в проекта. 

Курсът на еврото е закован, се казва още в Плана. Не се очаква въвеждането на еврото да генерира инфлация у нас, обясни още Василев. 

Крайното решение за приемане на еврото като законна валута у нас ще бъде решение на редовното правителство и на парламента. Това е процедура, която изисква промяна в 15, 20 закона, каза министърът.