Армията се стопи с 1000 военни за ден
Армията се стопи с 1000 военни за ден / снимка: БГНЕС, архив
Днес е последният работен ден за близо 1000 военни
60136
Днес е последният работен ден за близо 1000 военни
  • Днес е последният работен ден за близо 1000 военни

На близо 1000 военни днес им приключва срокът за предизвестията за напускане на армията. Така броят на напусналите и съкратените от миналата година досега е над 2400 души. Това съобщи за Дарик председателят на Българската офицерска легия „Раковски" майор Иван Милов. Само през месеците октомври и ноември на 2012 година доброволно са подали рапорти близо 700 военни заради несъгласието им с политиката, която се провежда от Министерството на отбраната и в частност промените за пенсионната възраст.

Те бяха предложени от министъра на отбраната и предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години. За напусналите армията няма перспектива според майор Милов.

Още през лятото на миналата година са връчени предизвестия на голяма част от военнослужещите и днес за тях е последният работен ден, обясни майор Милов: „Цифрата на напусналите армията е доста дискутирана в последно време - 2400-2500 души. През юни 2012 година бяха връчени шестмесечни предизвестия на голяма част от войнишкия състав. Днес за тях е последният работен ден. Това са близо 1000 души".

Военните, които напуснаха армията, буквално остават на улицата, допълни майор Милов: „Голяма част от тях нямат възможност да се пенсионират и ако имат такава, те преминават в разпореждане на НОИ, което допълнително ще натовари бюджета, другите ще се реализират на свободния пазар на труда. Това за нас е много странна мярка от страна на Министерството на отбраната като политика, да отстрани толкова много военнослужещи, които ще трябва да се влеят в редиците на безработните. Вие знаете какво е икономическото състояние на нашата страна и тези хора допълнително ще натоварят системата за социално осигуряване, а от друга страна ще се намалят приходите, които са внасяни за тях като осигуровки в НОИ - здравни и социални. Това е акт, който води след себе си редица последици, които няма да са добри".

Между военнослужещите и министърът на отбраната все още няма диалог, подчерта майор Иван Милов. По думите му не е нормално да бъдат освобождавани едни от най-можещите хора, които изпълняват най-важните задачи в армията. Според него се губи приемствеността и младите хора, които постъпват в армията, не могат да бъдат качествено обучени: "Къса се нишката и хората с опит не могат да предадат своя опит, знание и занаят, защото нямаш ли го вътре в сърцето си, нещата не стават..."

В следващите няколко седмици от легия „Раковски" са категорични, че ще изразят позицията си за нововъведените промени в Кодекса за социално осигуряване чрез алтернативен на мирното шествие начин.

На 14 октомври миналата година военни от цялата страна излязоха на мирно шествие в знак на несъгласие с новата пенсионна реформа.