Арабски и ислямски фондации влагали пари за краен ислям у нас?
Арабски и ислямски фондации влагали пари за краен ислям у нас? / DarikNews

В България има хора, проповядващи краен ислям и това е публична тайна от много години. Има райони, в които се влагат пари от арабски и ислямски фондации, което става с подкрепата на мюфтийството и частично, на места, на лидерите на ДПС. Това каза в предаването „Кой говори” политическият секретар на ДСБ Петър Николов.

 

Според него това е проблем, към който държавата трябва да има постоянни усилия, а не да се реагира вследствие от някаква конкретна политическа атака: „Всичко в България е въпрос на две седмици, в които се говори много истерично и некомпетентно от много хора, всеки се опитва да придърпа собствения си интерес и след това темата се забравя. Същият е случаят с ислямския фундаментализъм, с крайния ислям в България”.

 

Твърденията за ислямския фундаментализъм в родопски села председателят на комисията по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков окачестви като „недопустим опит да се нагнетява напрежение в предизборните месеци. Нещо, което не трябва да се допуска, защото у нас не само, че няма радикален ислям или фундаментализъм или както и да го наречете, но и няма почва за него”. Според него това, което става в Рибново и региона, е „желание на някои политически сили да изпъкнат на сцената като големи борци за българщина, а всъщност с това правят точно обратното”.

 

Депутатът от ДПС Ахмед Юсеин от своя страна каза, че Антонина Желязкова – председател на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия – е била в Рибново 2 години и според нея няма клетка на съмнение относно някакъв радикален ислям в това населено място. „Друг е въпросът, че колеги, за които вече се съмнявам дали здравословно са добре, подклаждат напрежение от битов характер между два рода в едно населено място. Проблемът се превръща в национален и една седмица цялата общественост се занимава с това дали има или няма”.

 

Според Семра Изетова – член на Изпълнителното бюро на БСП, инспекторатът на МОН в Благоевград трябва да вземе отношение, защото това е институцията, която следи какво се случва в българското държавно училище и в часовете по религия. Според нея в тези часове децата трябва да получават представа за всички религии, а не само за една конкретна.