Антикорупционното бюро ще проверява и неподписани граждански сигнали
Антикорупционното бюро ще проверява и неподписани граждански сигнали / БГНЕС, архив

Предварителна проверка по неподписани сигнали от граждани, но подкрепени с доказателства, ще извършва Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това обясни пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Меглена Кунева, която е ангажирана с изработването на антикорупционното законодателство.

Миналата година парламентът отхвърли първия вариант на нейния закон. Днес новият проект е минал на оперативно заседание на кабинета, на което се чуват политически аргументи, а същинското съгласуване на материала започва тепърва.

Министрите одобриха редактирания законопроект за антикорупция

Той вече е предоставен на парламентарните групи от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ. Законът ще бъде качен на страницата на Министерския съвет и ще има 14-дневен срок за бележки. След това ще бъде гласуван на нормално правителствено заседание, разясни процедурата вицепремиерът.

Директорът на Националното бюро трябва да е юрист с 10 години стаж, а заместниците му да са с висше образование и 7 години стаж. Всички те ще се избират от Народното събрание.

Предвижда се винаги при установен конфликт на интереси да се прави проверка на имуществото. Органът ще проверява лицата от високите етажи на властта в частта за противодействие на корупцията.

Разширява се субектният обхват по отношение на имуществените декларации като по изрично настояване на премиера Бойко Борисов са добавени висшият команден състав на армията, строителният контрол, ДФ "Земеделие", Автомобилна администрация, съобщи Меглена Кунева. В този кръг, по стара идея на самата Кунева, попадат и главните архитекти, ректорите, директорите на болници.

В същото време се редуцират случаите на проверки по отношение конфликта на интереси на висши чиновници. Сега, даде пример Кунева, комисията проверява над 100 000 човека, но над 70% са за дребни случаи и по-голямата част пада в съда.

Източник: БТА