„Алфа Рисърч”: Съдебната система в България е в криза
„Алфа Рисърч”: Съдебната система в България е в криза / снимкa: Sofia Photo Agency
Съдебната система е в криза и не се ползва с добро име сред обществото - това показват резултатите от проучване на „Алфа Рисърч” на тема „Публичният имидж на съдебната система”. Проучването е по поръчка на Съюза на българските съдии под патронажа на посланика на Холандия в София Вилем Ван Ее.

Проектът включва изследване сред представители на съдебната система, журналисти и лица от широката общественост. Едва 2 на сто от представителите на широката общественост смятат, че съдебната система се справя добре. Общо 27 процента от пълнолетното население в страната е имало контакт със съда и прокуратурата.

Според общественото мнение причините, поради които обвиняемите по редица наказателни дела биват оправдани, са корупцията и връзките между висшите етажи на съдебната власт и полицията в престъпния свят.

Отново корупцията е първостепенна причина за забавянето на делата. Интересен е отговорът на въпроса кои институции са обхванати от корупция – според проучването 72 на сто от анкетираните отговарят с лаконичното отговарят „Всички”. 75 процента пък желаят да получават повече информация по значими граждански дела.

Основният извод на проучването е, че лошият имидж сред обществото на съдебната система се дължи на корупция, лош подбор на магистрати и дефицит на морал.

Посланикът на Холандия в София Вилем Ван Ее заяви, че страната ни има нужда от силна съдебна система, чиито основни принципи да бъдат прозрачността и отговорността. Той допълни, че гражданите трябва да бъдат сигурни, че ако бъде установено едно престъпление, то на извършителя му веднага ще се въздаде правосъдие.