„Алфа рисърч”: Според всеки втори е нужна смяна на министрите
„Алфа рисърч”: Според всеки втори е нужна смяна на министрите / netinfo
Всеки втори българин е на мнение, че е необходима смяна на министри в кабинета. Това сочи изследване на социологическа агенция “Алфа рисърч” за общественото мнение и електоралните нагласи.

Пак според него, ако изборите на евродепутати бяха днес, БСП щеше да спечели 20 процента от гласовете, ГЕРБ – 12,3, а ДПС – повече от 8 и половина процента.

Според изследването на “Алфа рисърч” 30 процента от анкетираните се обявяват за предсрочни избори, а само 14 на сто не виждат необходимост от промени.

Според директора на агенция „Алфа рисърч” Боряна Димитрова: „Три сфери – култура, външна политика и образование са сфери с позитивен баланс, където общественото мнение оценява, че въпреки наличието на проблеми, правителството като цяло се справя. Сфери със силна обществена критичност – енергетика, социална политика, борба с престъпността, здравеопазване”.

От министрите най-харесван е Стефан Данаилов, следван от Ивайло Калфин и Даниел Вълчев. В дъното на таблицата са Радослав Гайдарски, Емилия Масларова и Румен Овчаров. Президентът Георги Първанов запазва високия си рейтинг от 75 процента одобрение. С 58 процента положителна оценка е столичния кмет Бойко Борисов.

На въпрос за одобрението на лидерите на политическите партии на първо място е Бойко Борисов, на второ Сергей Станишев, а на последно Иван Костов.