/ iStock/Getty Images
Настоящото ръководство на Александровска болница завари лечебното заведение пред фалит, с над 70 млн. лева задължения, съобщиха от пресслужбата на болницата.

По-рано днес, в съобщение, изпратено до медиите от предишния директор на болницата и настоящ депутат – проф. Костадин  Ангелов, се посочваше, че в лечебното заведение са констатирани различни нарушения, но въпреки сигналите на проф. Ангелов до различни институции, те не са реагирали. По думите на Ангелов има „чадър“ над директора на Александровска болница и протекция от високо политическо ниво. 

Костадин Ангелов: 300 души са уволнени от шефа на УМБАЛ „Александровска“ за година

В отговор на твърденията на проф. Ангелов, от Александровска болница посочиха, че направените юридически и финансови анализи са установили редица проблеми, които е трябвало да бъдат спешно решени. Освен финансови и организационни, те са били и продължават да имат материално естество, допълниха от Александровска болница.

Лечебното заведение е вторият по големина болничен комплекс в страната и има над 23 отделни сгради с различна големина, етажност, години на застрояване и степен на амортизация, както и 28 различни клиники, някои от които са уникални за страната, добавиха от болницата.

По време на ковид кризата болницата беше едно от най-натоварените лечебни заведения, посочиха още от лечебното заведение. Въпреки преустановения планов прием и планови операции за няколко месеца, в периода 1 юли 2021 г. – 30 юни 2022 г. през болницата са преминали с 20 на сто повече пациенти в сравнение със същия период от предходната година. За лечение постъпват пациенти от цялата страна, като част от тях са здравнонеосигурени лица, казаха още от болницата.

Оздравителните мерки, които предприе ръководството в рамките на една година от своето управление, изведоха болницата от „финансовия тупик“ и дават увереност, че тя има потенциал да излезе самостоятелно от финансовата криза и да покаже възходящо развитие в недалечно бъдеще. Това ще бъде възможно след като се уредят просрочените задължения – 35 млн. лева към доставчици, натрупани по време на предходните ръководства на болницата. Разработена и приведена в действие е цялостна оздравителна програма с цел създаване на позитивна перспектива за устойчиво развитие на търговското дружество и усъвършенстване на работните процеси в него. Създадена е и нова система за вътрешен контрол върху приходите и разходите чрез предоговаряне с доставчиците, прекратяване на неизгодните договори и окрупняване на структури със сходни дейности, се посочва в съобщението. 

От Александровска болница посочиха, че са водени преговори с банкови институции за получаване на кредит за преструктуриране и погасяване на просрочените задължения, както и срещи с министъра на здравеопазването, с ръководството на Българска банка за развитие и с министър-председателя. Към този момент държавата на най-високо ниво е ангажирана с каузата за спасяването на Александровска болница и се очаква в близките дни да бъде решен проблемът с погасяването на просрочените задължения на дружеството, допълниха от лечебното заведение.
БТА