/ БГНЕС
Активисти на „Грийнпийс”, облечени като бели дробове, ще посрещнат депутатите в петък със силна кашлица, пусната по звукова система. Освен това демонстрантите ще сложат маски против мръсен въздух.

Чрез протестната си демонстрация активистите целят да покажат на народните представители, че искат чист въздух и възобновяема енергия за България.

Отново мръсен въздух: Прахови частици над нормите в 11 града

През последните години правителството води политика, която противоречи и на икономическата логика, и на усилията за подобряване на качеството на въздуха в страната. Цели населени места, които се намират около замърсяващи въглищни електроцентрали, са редовно задимявани.

Хората от Перник, Гълъбово, Големо село се оплакват от задушлив дим и сажди, посипали се по коли и домове. Изгарянето на въглища е един от основните причинители на замърсяване на въздуха в България, заявяват от „Грийнпийс“ – България.

Завишение на финните прахови частици в Дупница

Активистите са категорични, че докато политиците губят време и не предприемат действия за развитие на сектора към възобновяема енергия, въглищните електроцентрали в България се ориентират към изгаряне на отпадъци. Това от своя страна крие дори по-големи рискове за здравето на хората, тъй като съоръженията не са предвидени за това.

„Грийнпийс“ – България настоява правителството да изготви ясен план за преминаване към възобновяеми енергийни източници, крайна дата за използване на въглища през 2030 г. и преустановяване на практиката с изгаряне на отпадъци във въглищни електроцентрали.
БГНЕС