Ахмед Доган
Ахмед Доган / пресцентър, ДПС
Създателят на движението поздрави съмишлениците си с 30-ия рожден ден
Създателят на ДПС и негов почетен председател Ахмед Доган поздрави съпартийците и съмишлениците си по повод 30-та годишнина на ДПС. В обръщение към членовете и структурите на партията Доган подчертава, че днес ДПС вече е зрял политически субект със завидно присъствие в обществения живот на страната.

ДПС на 30 години

Ето и целия текст на обръщението:

Здравейте приятели и съмишленици! Здравейте Депесари!

Когато говорим, че ДПС стана на 30 години, неволно си спомням, че бях на 30 години, когато започнах изграждането на „Съпротивителното движение” срещу „Възродителния процес” и на 35, когато на бял свят се появи политическа партия „Движение за права и свободи”. За 30 години ДПС израсна и се превърна в зрял политически субект със завидно присъствие в обществения живот на страната.

В тази връзка две исторически заслуги не могат да се отрекат:

- първата е организирането на „майските събития” през 1989 година, които ускориха падането на комунистическия режим;

- втората заслуга е превръщането на ДПС в балансьор на политическия живот и в един от гарантите на мирния преход в България. ДПС е избор на съдба! Не съжалявам, че избрах такава съдба. Рядък шанс за живота на човек е да живее в едно наситено преходно време. Но ако си имал възможността да бъдеш и част от колективната субектност на тези промени, е привилегия на съдбата, която трябва да приемеш не като нещо, което ти е дадено даром, а като отговорност.

Пожелавам на всички ви да бъдете на равнището на тази осъзната политическа и историческа отговорност в утвърждаването на либералната демокрация в България и в Европейския съюз. Обичам ви!

Винаги Ваш!

Ахмед Доган