Адвокат: Медиатори да помагат в спора между „Топлофикация” и абонатите
Адвокат: Медиатори да помагат в спора между „Топлофикация” и абонатите / netinfo

„С извънсъдебно споразумение може да се реши спора между „Топлофикация - София” и потребители”, заяви адвокат Мария Мусурлиева, изпълнителен директор на Правния институт за обучение и решение на спорове извън съда. Причина да се стигне до този вид споразумение е прекалено бавната съдебна система, допълни тя. Адвокат Мусурлиева определи и като абсолютно незаконни действията на топлинното дружество да спира топлата вода в жилищните сгради с над 90% нередовни платци.

Ако все пак се стигне до съд, адвокат Мусурлиева заяви, че „Топлофикация - София” ще бъде обявена за виновна. „Те са длъжни по закон да компенсират средното потребление за периода, в който са изключили топлоподаването. Аз се учудвам, че толкова юристи работят в „Топлофикация – София”, а не могат да прочетат пет члена в Закона за енергетиката и една Наредба 16364”, каза Мусурлиева. Тя определи спирането на топлата вода от топлинното дружество с думите „ако така конфликтно тръгне някой с рогата напред, то и другите могат да тръгнат с рогата напред”.

Именно затова според нея единствения вариант в случая е извънсъдебно споразумение, като за целта се намеси медиатор, който става посредник между двете страни. „Ние сме ориентирани към това, което еврокомисарят Меглена Кунева подкрепи – кръгла маса за подаване на ръка за споразумение”, допълни Мария Мусурлиева. По думите й в България има достатъчно обучени медиатори, които могат да посредничат в спора между „Топлофикация” и потребителите. Статистика показва, че в страната ни случаите, в които се е стигнало до такава помощ, имат 88% успеваемост.