Администрацията пречи на европейските експерти да работят у нас, според ЕК
Администрацията пречи на европейските експерти да работят у нас, според ЕК / cнимкa: Sofia Photo Agency

Не съм съгласен с интерпретацията, че сега изведнъж българските одитиращи органи са станали по-активни. Според мен основния проблем е, и той е записан вътре в доклада, че няма независимост на българските одитиращи власти. Това каза депутатът от ДСБ Константин Димитров в предаването „Денят” по Дарик. „Това е един акцент, които по-рядко се споменава в анализите”, допълни той.

„Към него аз бих прибавил едно изречение, от варианта на доклада, който прочетох в областта правосъдие и вътрешни работи. Там ясно се казва, че страните членки са разочаровани от факта, че техните експерти не получават възможност за работа в България по линия на контрол на европейските средства.Затова много държави съзнателно се изтеглят от България и не желаят да участват в сътрудничество, в което се среща съпротивата на българските власти, посочи Димитров.

В разговора той уточни, че цитира факти от доклада, които предстои да бъде разпространен на 23 юли, по темата правосъдие и вътрешни работи по така наречения механизъм за верификации и наблюдения на функционирането на правораздавателните органи и съдебната система.

Димитров посочи, че в него ясно се казва, че няма резултати в действията, в ефективността на съдебната система, и в борба срещу корупцията и организираната престъпност. „Ясно се говори за връзка между политически кръгове, бизнес елит и администрация на централно и местно ниво”, каза той и разкри още, че „не се препоръчва въвеждането на предпазна клауза на този етап, но ясно се казва, че България е на кръстопът. И е заплашена да загуби милиарди, които да съдействат за развитието на страната”. По думите му в предстоящия доклад се изтъква още, че има организирана съпротива срещу усилията на ЕК и страните членки да проникнат и да осигурят онзи климат на прозрачност, които е необходим, за да може България да е достоен за доверието на европейците партньор.