700 военнослужещи възнамерявали да напуснат армията
700 военнослужещи възнамерявали да напуснат армията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
700 военнослужещи възнамерявали да напуснат армията
58233
700 военнослужещи възнамерявали да напуснат армията
  • 700 военнослужещи възнамерявали да напуснат армията

Близо 700 военнослужещи имат намерение да напуснат армията. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на легия „Раковски" майор Иван Милов. Преди да решат дали отново да организират мирно шествие, военните изчакват среща с премиера Бойко Борисов.Промяната в условията за пенсиониране е основната причина за напускане на военнослужещи, обясни майор Милов:

Министърът на отбраната каза, че 90 души ще напуснат от армията.

Цифрата, която спомена той, е само за офицерите. Защо не се казва колко сержанти ще напуснат състава на въоръжените сили?

Това са хора, които са на каква длъжност?

Основно колегите, с които съм разговарял и които поне пред мен казаха, че имат намерение да пуснат своите рапорти за уволнение, това е средният ешелон, ако мога така да го нарека, в армията. Това са капитани, майори, подполковници. Хора, които в момента носят цялата тежест на воинската служба, на длъжностите, на които са.

Решението за напускане е взето от военнослужещите под натиск според Милов: "Данните след 1 септември, след като бяха оповестени предложенията на Министерството на отбраната за промяна на условията на пенсиониране, са основният мотив голяма част от българските военнослужещи, които имат придобито право на пенсия, да подадат своите рапорти и да искат да преминат в резерва. Основна причина, поне която аз съм коментирал с колеги от провинцията, защото в момента от името на Легия „Раковски" провеждаме срещи. Тези хора взимат своето информирано решение, но то е под натиск. Натискът е точно в тази сфера, а именно промяната в закона за държавното обществено осигуряване за 2013 г., която касае кадровите военнослужещи от кодекса за социално осигуряване".