6 регионални колегии на БЛС без право на глас на предстоящия събор
6 регионални колегии на БЛС без право на глас на предстоящия събор / снимка: Sofia Photo Agency
Лекари от 6 регионални колегии на Българския лекарски съюз няма да могат да гласуват на предстоящия събор на съсловната организация. Причината е, че председателите им не са внесли членския внос в лекарския съюз, съобщи председателят на организацията д-р Андрей Кехайов. Пред Дарик радио председателят на столичната колегия доктор Методий Маджаров обясни, че не превежда парите, защото не знае как се изразходват.

Лекарите от София, Варна, Русе, Кюстендил, Благоевград и Сливен няма да могат да гласуват на предстоящия Национален събор на лекарския съюз. Като пример доктор Кехайов посочи София. „Към момента София – град дължи 270 хиляди лева, съобщи д-р Андрей Кехайов.

Доктор Маджаров от столичната колегия обясни, че Кехайов няма право да забрани на лекарите да гласуват, защото не е легитимен председател на съсловната организация.

„За това нещо Кехайов е осъден от Софийския градски съд. Той не го прави за първи път, защото всичките тези колеги, които са делегати на събора, са си платили членския внос, а парите не са преведени от управителния съвет по наше решение, защото Кехайов ги изразходва неправомерно. Никой няма достъп до финансовото състояние на Съюза и никой не може да каже какво става в момента”, добави още д-р Маджаров.

Съборът ще бъде между 13 и 15 декември в столицата. На него няма да се проведат избори за управителен съвет на лекарския съюз.

Националната здравноосигурителна каса отказа да преговаря с Българския лекарски съюз за подписване на Национален рамков договор за 2009 година. Аргументът беше, че е изтекъл мандатът на управителния съвет на съсловната организация.

Д-р Кехайов посочи, че ако не се подпише договорът и ако не се промени проектобюджета на здравната каса, единственият ход е обща национална стачка на лекари, медицински сестри, фармацевти и пациентски организации.