540 млн. лв похарчила държавата за нова апаратура в болниците
540 млн. лв похарчила държавата за нова апаратура в болниците / netinfo

540 000 000 лева са инвестирани през последните четири години за закупуване на нова апаратура и ремонти в държавните болници. Това съобщи министърът на здравеопазването Евгений Желев във Варна. "Състоянието, в което се намират болниците, може да се каже, че е добро, няма върнати пациенти и отложени операции, а и кризата не е с такъв мащаб", коментира Желев.

Заедно с министър-председателя Сергей Станишев той присъства на официалното откриване на ново отделение по образна диагностика в Университетската болница „Св. Марина" в морската столица.

До три седмици болница "Св. Марина" ще се сдобие с позитронно-емисионен томограф за диагностика на онкозаболявания. Апаратурата е на стойност 5 000 000 лв и ще бъде първата от този вид в страната.Няколко подобни апарата има в Източна Европа.

"Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Анна" във Варна трудно ще стане общинска. След промените в борда на директорите, като че ли нещата там вървят по-добре", коментира още Желев. Още повече, че за реконструкция на Спешния център там са отпуснати 1 500 000 лв, припомни здравният министър.