4 години ще се учи изцяло българска литература в училище
4 години ще се учи изцяло българска литература в училище / sxc.hu

Първите обществени обсъждания на новите учебни програми по български език и литература и по история и цивилизации за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас започнаха днес във Враца с участието на директори, учители, родители и експерти от областите Враца, Монтана, Видин, Плевен и София-област.

В дискусиите, освен експерти от дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание", участва и зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, съобщи пресцентърът на МОН.

Издатели настояват за отлагане на въвеждането на новите учебници

Стаматов е коментирал, че сроковете за обсъждане на програмите за трите класа са кратки, но това се налага от факта, че за изготвянето на качествени учебници в Закона за предучилищното и училищното образование също са разписани ясни срокове.

"За да има добри учебници за учебната 2017/2018 г., когато ще влезе в сила реформата за втори, шести и осми клас, трябва да намерим съгласие по учебните програми сега - до средата на март", посочи Стаматов. По думите му до момента към Министерството на образованието и науката не са подадени никакви писмени становища.

"Този закон буксуваше 15 години - тъкмо тръгне и се връща, не можем да си позволим това повече, законът е факт и сроковете ще бъдат спазени", добави той.

На срещата експерти от просветното ведомство са съобщили, че българска литература ще се изучава повече от четири години - изцяло в 7-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, но също и с отделни текстове в останалите класове. Досега такъв акцент върху българската литература не е имало и разпределениeто ще се фокусира именно върху нея заради външното оценяване.

За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете за литература и часовете по български език. Това ще реши проблемите с грамотността. Обособени са часове и за комуникационни способности по няколко часа седмично, за да може децата да добият умения и за справянето си като граждани в реални ситуации.

Източник: БТА