2014 г. няма да бъде нулева за европроектите в България
2014 г. няма да бъде нулева за европроектите в България / снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова
68626
Зинаида Златанова
Петър Чобанов
  • Зинаида Златанова
  • Петър Чобанов

2014 г. няма да бъде нулева за европроектите в България. Това заяви ресорният вицепремиер Зинаида Златанова по време на семинара на управляващите в Боровец. По думите на Златанова в риск са около 270 млн. евро от оперативните програми за периода 2007 - 2013, но правителството ще направи всичко възможно да „спаси" поне половината от тях.

За новия програмен период може да има закъснение за началото на някои от оперативните програми: „2014 година няма да е нулева за публичните инвестиции в страната по две причини. Първата е, че няма да е нулева за еврофондовете за новия програмен период, което очевидно е бил планът на опозицията. Втората е, че се създава публично-инвестиционна програма в националния бюджет. По този начин е важно да се подчертае, че за първи път имаме истинска допълняемост между националното и европейското финансиране, което е основно изискване на европейските фондове. Приоритетите на страната ще се финансират не само с европейски фондове, но и с национален бюджет там, където няма възможност за европейски фондове. По отношение на европейските фондове много е вероятно в началото на годината да стартира прилагането поне по три оперативни програми".

Министър Петър Чобанов заяви от своя страна, че през януари ще може да постъпят първите проекти от фонда за растеж, в който ще има 500 млн. лева. На семинара са представени критериите за кандидатстване, като най-вероятно поне половината от фонда ще бъде за регионите. Към момента не се планира парите от него да бъдат използвани като съфинансиране по европроектите.

„Предвижда се да създадем един междуведомствен съвет, в който ще участват министри и в който ще участва и председателят на Националното сдружение на общините от гледна точка на това да има прозрачност при вземането на решения. Няма да се създава структура към този съвет, ще се ползва капацитетът на секторните министерства. Предвиждаме едни национални координатори в лицето на областните управители, в лицето на Националното сдружение на общините, които да могат да подават на практика тези проекти. Министерски съвет финално одобрява списъка от селектираните проекти. Предвиждаме създаване на публичен регистър, в който ще бъдат посочени кои проекти ще се финансират. Програмата ще бъде за повече от една година, което ще позволи да се финансират и проекти, които ще станат в рамките на една година, така и в рамките на две години", добави министър Чобанов.

Като буфер в Бюджет 2014 г. ще останат 160-те млн. лева, които ще влязат допълнително в хазната заради новата такса върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия, съобщи още министър Петър Чобанов. По-рано стана ясно, че при второто четене на бюджета ще бъде подкрепено предложението на „Атака" с 20 % такса да бъдат обложени приходите на фотоволтаиците- и вятърните паркове.

Петър Чобанов допълни още, че ще бъде спестен ресурс от намаляването на партийните субсидии, но отказа да прогнозира с колко ще бъдат орязани парите на партиите, тъй като това е тяхно решение.

По-рано по време на семинара стана ясно, че вероятно субсидиите ще бъдат намалени с десет на сто. Окончателното решение обаче ще бъде взето в пленарната зала във вторник, когато ще бъде разгледан основният финансов закон за догодина.

55 млн. евро ще бъдат осигурени в началото на годината от Брюксел за борба с младежката безработица, съобщи ресорният министър Хасан Адемов.

По думите му заедно с ресурса от оперативните програми от още 55 млн. евро, както и националното съфинансиране - страната ни ще разполага с около 230 млн.

С помощта на младежките центрове ще се фокусира вниманието върху намирането на работа и квалификацията на младите хора. По програма ще трябва да се изработят индивидуални профили на всички младежи, регистрирали се в бюрата по труда.