20 см сняг в Руенско, на югозапад заваля жълт сняг
20 см сняг в Руенско, на югозапад заваля жълт сняг / cнимкa: DarikNews, архив
20 см сняг в Руенско, на югозапад заваля жълт сняг
26759
20 см сняг в Руенско, на югозапад заваля жълт сняг
  • 20 см сняг в Руенско, на югозапад заваля жълт сняг

20 см е снежната покривка в Руенско, обстановката там е много тежка, поради силните ветрове, които образуват навявания. Пътищата са проходими при зимни условия, цялата налична техника работи, от общината са готови да вземат спешни мерки по евакуация на болните.

„Снеговалежът е обилен, по най-високите места снежната покривка вече достигна 20 см и продължава да натрупва", каза за Дарик кметът на Руен Исмаил Осман. Най-сериозно е положението на селата Сини рид, Рожден, Рудина, Дъскотна, Заимчево и Каравелово, което се намира най-високо.

Ако снеговалежът продължи ще бъде извикана тежка верижна техника на „Гражданска  защита", която да отведе болните до Бургаската болница. В общината има хора, които се нуждаят от хемодиализа, уточни кметът Осман.

Вода, електричество и хляб има навсякъде, във всяка къща има брашно, хората са подготвени за бедствие.

Междувременно в югозападните части на България заваля жълт сняг. Странното явление се дължи на прашни отлагания от Северна Сахара

Пътните настилки в страната са мокри, заснежени и заледени. Почистват се и се обработват, съобщиха от агенцията "Пътна инфраструктура". Настилките на автомагистралите "Хемус" и "Марица" са мокри и заснежени.

Едното платно на АМ "Тракия" при км 80 - близо до село Калугерово, посока към София, също е затворено за движение, информират от агенцията. Причината е препречил се ТИР. Движението е сигнализирано. Екипи на "Пътна полиция" и на Областното пътно управление в Пазарджик са на място и работят по отстраняване на препятствията.

През прохода Обзор-Слънчев бряг всички МПС трябва да са с вериги, а през Ришкия проход товарните автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета. През Прохода на Републиката на водачите на МПС се препоръчва да управляват с повишено внимание поради опасност от свличане на земни маси. През прохода Петрохан е забранено преминаването на товарни МПС с ремаркета и полуремаркета. Всички автомобили трябва да са с вериги.

По пътищата Кюстендил-Дупница (през Черна нива), Кюстендил-София и Кюстендил-митница "Гюешево" всички товарни автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета. По пътя Кърджали-Ардино е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

В област Смолян всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - и без ремаркета и полуремаркета. В участъка Харманли-Тополовград всички товарни МПС трябва да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета. По пътя Враца-Оряхово е задължително товарните автомобили да са с вериги.

Изтеглен бе тежкотоварен автомобил, препречил пътя между село Алеково и Алфатар, от Силистра за Добрич. Отсечката е опесъчена и пътят е проходим, съобщиха от областното пътно управление в Силистра. Екип на Гражданска защита е изтеглил и лек автомобил, пропаднал в канавка в района на село Сребърна по пътя от Силистра за Русе.  

21 селищата във Видинска област са останали без ток заради силния снеговалеж. Спряно е електроподаването и в 14 селища в Монтана - четири от тях са в община Якимово, а 10 - в община Бойчиновци.

Във Врачанска област също има селища без ток. Проблеми с електроподаването има предимно в Северозападна България, защото там снеговалежът е най-обилен. По пътищата проблеми създават аварирали ТИР-ове.

Аварирал ТИР, препречил пътното платно, спря движението в отсечката между Правец и Етрополе.

Рижкият проход и път т-5 Русе - Бяла са затворени за движение за всички моторни превозни средства поради утежнената зимна обстановка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

20 см сняг в Руенско на югозапад заваля жълт сняг
netinfo

Най-много сняг е навалял днес към 14.00 ч. в Кърджали - 14 см, а в София снежната покривка достигна 9 см. Това съобщи на БТА дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Мартин Иванов. Към 14.00 ч. в Пловдив навалелият сняг е 12 см, а в Пазарджик - 11 см. По морското крайбрежие също вали сняг, но не се образува снежна покривка, защото температурите са положителни, отбеляза синоптикът.

По думите му утре се очаква снеговалежът да отслабне в Западна и в Централна България, но в Източна България ще продължи да вали сняг. В сряда не се очаква да вали сняг, но през нощта срещу четвъртък ще започнат валежи от дъжд и сняг, прогнозира метеорологът.

Подробности за времето четете на Vremeto.bg