15 000 лв. глоба за работодател, наемащ без трудов договор
15 000 лв. глоба за работодател, наемащ без трудов договор / netinfo
Работодателите, които наемат работници без трудови договори, ще бъдат глобявани по 15 000 лв. на човек. В момента санкцията за тях за това нарушение е от 1000 до 1500 лв. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени от МС, които ще бъдат обсъждани в парламента следващата седмица, съобщи зам.социалният министър Лазар Лазаров. Той заедно с колегата си Димитър Димитров, председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, шефа на Главната инспекция по труда Гълъб Донев и депутати от тройната коалиция представиха пакет от социални закони, с които стартира есенната сесия на 40-то НС. Ива Капкова информира

Също толкова висока и десетократно завишена от 10 до 15 хиляди лева ще бъде санкцията за всички нарушения по трудовото законодателство, за неспазване на работното време на служителите и за неправомерното им ангажиране в извънработно време, обясни още зам.-министър Лазаров. Той изреди и глобите за неспазване на здравословните и безопасни условия на труд:

„За лице, което – например в строителството, не ползва никакви предпазни средства, няма каска, няма обувки, няма предпазно облекло, за него глобата е между 20 и 250 лева. Предлагаме с измененията това да стане от 100 до 500 лева. За работодателя глобата в момента е от 1500 до 5000 лева, ние предлагаме те да станат от 10000 до 15000”.

Сред промените в Kодекса на труда е и увеличаването на правомощията на инспекторите, които вече ще имат правото да заснемат с фотоапарати и видеокамери нарушенията в съответното предприятие и дори да го затварят, като изискват и легитимация от наетите работници, обясни шефът на Главната инспекция по труда Гълъб Донев. Снимковият материал ще служи като доказателство в съда, гарантира той. Други промени в Кодекса на труда внасят утре група депутати от БСП, НДСВ и ДПС. Те целят приравняването на правата на заетите по временни трудови договори от агенциите за временна заетост с тези на наетите на безсрочни трудови договори.