15 000 лв. глоба за музикална телевизия заради Криско?
15 000 лв. глоба за музикална телевизия заради Криско? / снимка: Dariknews.bg, архив

Глоба от 15 000 лева заплашва една от музикалните телевизии заради хита на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни", пише „Труд". Това стана ясно на заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), когато и петимата надзорници гласуваха за санкциониране на музикалната медия.

Причина стана фактът, че водеща от телевизията решила да поздрави деца от основно училище в Стара Загора точно с песента, в която Криско пее "как го движиш, как са бараш".

Според Закона за радио- и телевизия глобата за увреждане на "психическото и нравствено развитие" на децата е от 15 000 до 30 000 лв.

Медийните надзорници спориха дали да глобят и други 7-8 канала и радиа, които са въртели песента, но така и не взеха окончателно решение.

След месец музикалните станции и телевизии обаче ще бъдат подложени на мониторинг от експертите на СЕМ, за да се установи дали спазват медийния закон.

Да се въведат червени точки на песните с по-фриволно съдържание и визия, подобно на знаците, които съществуват за филмите на екрана, предлага шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов. Според него така родителският контрол щял да стане по-активен.

Друг вариант е подобни парчета да се излъчват след определен час вечер, смята колежката му Анна Хаджиева.

Да се инициират законодателни промени, така че песните, филмите, електронните игри и дори материали в печата, насочени към деца, да бъдат следени по-строго, предложи пък Мария Стоянова.