14 души са починали на път за лечебни заведения след затварянето на болницата в Девин
14 души са починали на път за лечебни заведения след затварянето на болницата в Девин / снимка: Sofia Photo Agency, архив
14 души са починали на път за лечебни заведения след затварянето на болницата в Девин
61280
14 души са починали на път за лечебни заведения след затварянето на болницата в Девин
  • 14 души са починали на път за лечебни заведения след затварянето на болницата в Девин

След затварянето на общинската болница в Девин, само за година и четири месеца 14 души от района са починали в линейки на път за лечебни заведения. Това съобщиха местни общински съветници, които се опасяват от факта, че болниците в Мадан и Доспат са на път да последват участта на девинската.

От инициативния комитет "Здраве за общините Девин, Борино и Доспат" са категорични, че жителите на трите общини продължават да са лишени от достъп до качествена медицинска помощ. Това е и причината те да обявят намеренията си от 15-и февруари да започнат безсрочни протестни действия, докато не се поднови дейността на лечебното заведение в Девин.

След като девинската болница затворила врати, местното население започнало да разчита единствено на Медицинския център в града. От януари тази година обаче центърът приключил своето съществуване, обясни общинският съветник Диана Чаушева.

В спешната помощ пък нямало нито кардиолози, нито хирурзи, нито невролози, допълва Чаушева. 1/3 от населението на Родопите остава без болнична помощ, подчертават експерти. Те са убедени, че това е резултат от целенасочената политика на правителството към елиминиране на общинските лечебни заведения.

Изискванията към персонала на общинските болници са абсурдни, допълва Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Специалистите са категорични, че местното население е твърдо решено да се бори, за да може да разчита на болницата си така, както е било в последните 70 години.

През декември миналата година беше взето решение в Девин да се учреди филиал на смолянската областна болница. Към момента обаче няма никакъв напредък по въпроса, допълват експерти. Според Диана Чаушева умишлено или не, процесът се забавя, но не от страна на общинските съветници в Девин, а от страна на държавните институции.

От Здравното министерство пък обясниха, че многократно са настоявали пред общинските власти да представят необходимата документация за учредяването на дъщерно дружество. До момента обаче били представени копия, а не оригинални екземпляри, не бил приложен документ за собственост върху сградата, липсвала и скица на целия имот по кадастралната карта на града.

От ведомството подчертаха, че не разкриват и не закриват общински болници, тъй като тези дейности се извършват единствено и само с решение на общинските ръководства.

Въпросът с изискванията, поставени към тези лечебни заведения, от министерството обясняват със стремежа да не се поставя на риск здравето на пациента. "Активно сме ангажирани с намирането на бързо решение на проблема с болницата в Девин", категорични са от ведомството на Десислава Атанасова.