България готова да влезе в Шенгенското пространство през 2009 г.
България готова да влезе в Шенгенското пространство през 2009 г. / netinfo

България, която влезе в ЕС на 1 януари, ще е готова да се присъедини към Шенгенското пространство за свободно придвижване през 2009 г., заяви българският министър на вътрешните работи Румен Петков, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Българите още от 2001 г. могат да пътуват без виза в Шенгенското пространство и да престояват там до три месеца, без обаче да имат право да работят, отбелязва АФП.

В Шенгенското пространство в момента влизат 15-те "стари" членки на ЕС без Великобритания и Ирландия, плюс Норвегия и Исландия. Осемте "нови" членки от Централна и Източна Европа плюс Малта би трябвало да се присъединят към Шенгенското пространство между декември 2007 и март 2008 г., предвижда новият график, приет през декември м.г. от вътрешните министри на ЕС.

От 1 януари България охранява 1650 км външни граници на ЕС, но все още не е страна по Шенгенското споразумение, което означава, че се запазва граничният контрол със съседките й от ЕС Гърция и Румъния.

След влизането си в ЕС България въведе визов режим за съседните страни, които не са членки на ЕС - Турция, Македония и Сърбия. Новата процедура създаде опашки пред българските консулства. Живеещи в Европа турски граждани се оплакаха, че вече не получават транзитна виза на българската граница, а трябва да си извадят този документ в българското консулство на държавата, където живеят, отбелязва АФП.

"Взехме мерки за ограничаване на потока от рискови лица през границите ни. Това преди бе повод за загриженост за някои членки на ЕС, особено Австрия и Белгия. Благодарение на тези мерки съумяхме да сведем този риск практически до нула", заяви Петков пред кореспонденти на чуждестранни медии в София.

Румен Петков съобщи, че само през миналата година българската полиция е разбила 12 организирани групировки, занимаващи се с трафик на хора и е заловила около 3,5 тона наркотици в съвместни операции със свои колеги от Европа и САЩ, отбелязва АП.

Българският вътрешен министър посочва, че за първите десет дни след присъединяването на България към ЕС не е регистриран наплив от българи, желаещи да пътуват в чужбина. Румен Петков изтъква, че през последните години са взети мерки да се попречи на "създаващи напрежение българи" да пътуват в страни от ЕС.

Български граждани, които незаконно са удължили престоя си в такива държави или са извършвали там престъпна дейност, получават забрана да напускат България за две или повече години.

Гранична полиция спира деца, които пътуват непридружени от родител, освен ако не представят писмено съгласие на двамата родители. Тази мярка ограничи трафика на деца, включително с цел кражба или просия, изтъква българският вътрешен министър.

На излизане от България се извършва строг контрол на документите и на лицата, които не разполагат с достатъчно средства за пътуване, не се разрешава да заминат, посочва Румен Петков.