Железничари протестираха на Централна гара в София
Железничари протестираха на Централна гара в София / снимки: Sofia Photo Agency Надя Коцева
Стачката на железничарите е прекратена
24941
Стачката на железничарите е прекратена
  • Стачката на железничарите е прекратена

Движението на влаковете в страната на 12 януари може да бъде затруднено, ако работещите в железниците не получат заплатите си за ноември миналата година. Тази сутрин протест на железничари блокира за кратко жп транспорта на Централна гара в София. Служители на БДЖ отказаха да работят заради забавените заплати. Както Дарик ви съобщи още в събота, причината за закъснялото ноемврийско възнаграждение е забавената от министерството на финансите субсидия към железопътния превозвач. До обяд стачката беше прекратена, след като изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов увери протестиращите, че утре ще получат заплатите си.

Близо 60 от железничарите на Централна гара София отказаха да работят заради забавените заплати. Протестът блокира движението на един международен влак, който за часове беше задържан на гарата, а още няколко влака също се движеха със закъснение. Пенчо Попов заяви пред Дарик, че утре работниците ще получат ноемврийските си заплати, ако финансовото ведомство преведе парите от субсидията.

Железничари протестираха на Централна гара в София
netinfo

„Протестът е основателен, тъй като вече шест-седем месеца им закъсняват заплатите с по три седмици. Сега закъснението се дължи на субсидията", каза Попов. Той обясни, че субсидията в началото на година идва по-бавно. Миналата година е била към 9-и януари.

Междувременно от Министерството на финансите съобщиха, че днес са превели януарската субсидия към БДЖ в размер на 13 милиона и 300 хиляди лева. Попов допълни, че напрежението в железниците остава и при нов случай на забавени заплати работниците отново ще излязат на протест. „За маневристите две-три седмици закъснение е много, имат заеми и така нататък, имат проблеми, но закъснението е равномерно, в последните шест-седем месеца винаги ги има тези две-три седмици закъснение, не можем изведнъж да го намалим", каза Попов.

Шефът на БДЖ съобщи още, че триседмичното закъснение на заплатите в компанията ще бъде намалено на около една седмица от февруари.

Железничари протестираха на Централна гара в София
netinfo