Започна строежът на „Детелината в Бургас
Започна строежът на „Детелината в Бургас / DarikNews.bg

Първата копка за изграждане на пътен възел Бургас – Юг (Бургас – Средец - Созопол) направи премиерът Бойко Борисов.

Церемонията се състоя на сега съществуващото кръстовище Бургас – Средец – Созопол в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, председателя на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров.

Проектът ще се изпълни на два етапа, като първият трябва да бъде завършен до 15 юни тази година, а вторият до 1 юни 2012 г. Съоръжението струва 4 млн. и 200 хил. евро, осигурени от правителството на Република България чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Строителството ще извърши фирма „Хидрострой". 

„Изпълняваме си стриктно ангажиментите към Бургас. Извинявам се предварително за неудобството, което ще бъде причинено, но това с водни боички не може да се нарисува", каза Бойко Борисов по време на церемонията и призова бургазлии за малко търпение. Кметът Димитър Николов припомни, че първите намерения и проект за изграждане на този пътен възел са от 1988 г. Министър Плевнелиев съобщи, че благодарение на прозрачните конкурсни процедури правителството е спестило на българските данъкоплатци 16 млн. лв. само от проекта за пътен възел Бургас – Юг.

Други новини от Бургас