Възстановяваме прекъснатите здравните права двойно по-скъпо
Възстановяваме прекъснатите здравните права двойно по-скъпо / ThinckStock/Getty Images

От днес всички българи с прекъснати здравни права ще трябва да платят два пъти повече, ако искат да си ги възстановят. До 23 декември беше в сила шестмесечният гратисен срок, в който все още можеше правата да бъдат възстановени с плащането на здравните вноски за 36 месеца.

От днес вече това ще става едва след плащането на вноските за 60 месеца. Това означава, че ако сега човек с прекъснати здравноосигурителни права потърси медицинска помощ, платена от здравната каса, ще трябва първо да плати всичко дължимо от ноември 2010 г. досега.

Минималната месечна здравноосигурителна вноска е 16,80 лева. За всеки неплатен месец обаче се начислява и лихва, допълва в. "Монитор". Така възстановяването на правата по новите правила става срещу около 1400 заедно с лихвите.

В случай, че дължите пари за повече от 60 месеца, но нямате възможност да погасите всичко дължимо, възстановяването на правата на практика ще ви излезе по-евтино - около 1000 лв. Причината е, че данъчните ще ви вземат само главницата за пет години назад, но не и лихвите. Тях ще платите най-накрая, когато издължите всички вноски.