Великденските добавки ще зависят от размера на пенсията
Великденските добавки ще зависят от размера на пенсията / снимка: БГНЕС
Великденските добавки ще зависят от размера на пенсията
78228
Великденските добавки ще зависят от размера на пенсията
  • Великденските добавки ще зависят от размера на пенсията

Правителството ще раздаде великденски добавки само на пенсионерите с най-ниски пенсии. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който обясни, че вероятно добавките няма да са за всички пенсионери и все още се обсъжда кои пенсионери и по колко лева да получат за Великден.

Финансовият министър участва в заседанието на съвета за тристранно сътрудничество, на което представи данни за състоянието на фискалния резерв след настояване от страна на работодателите да защити нуждата от поемането на нов дълг в размер на 16 милиарда лева.

За Коледа пенсионерите с пенсии под прага на бедността от 286 лева получиха добавка от 40 лева. Тогава правителството отпусна малко над 50 милиона лева за тях. Подобен вариант ще се търси и за великденските добавки, за които премиерът Борисов обяви, че е наличен същият ресурс.

Борисов намери 50 млн. лв. за великденски надбавки

Министър Горанов не уточни кога ще стане ясен принципът на раздаване на добавките.

„Това се обсъжда и най-вероятно ще се отчита размерът на индивидуалната пенсия при определянето на добавката, която ще се финансира за сметка на правителството", обясни финансовият министър.

За да защити намерението на държавата да поеме дълг от 16 милиарда лева за срок от 3 години Горанов посочи пред работодатели и синдикати, че към 19-ти февруари парите от фискалния резерв, които могат да се използват оперативно, са близо 548 милиона лева. Всичко останало до 7 милиарда е разпределено по фондове и очаквани европейски средства. Въпреки че държавата има депозит от 800 милиона лева в ПИБ, министър Горанов не иска да разчита на тези пари в момента.

„Честите опити да бъде правен натиск върху банковата система ме карат да мисля, че е по-добре да забраня и аз съм забранил на ПИБ да връща в момента средства на българското правителство. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване. Те искат да ми върнат пари, аз не искам да ги взема в момента", коментира Горанов.

Видимо подразнен от исканията на работодатели и синдикати за тристранен дебат по темата за новия дълг на държавата, финансовият министър отправи предупреждение към тях: „Ако въведем практиката на кой каквото му хрумне, да започне да се обсъжда в този формат, ще берете ядове самите вие".