В Швеция започва световна конференция за питейната вода
В Швеция започва световна конференция за питейната вода / снимкa: Sofia Photo Agency
В шведската столица Стокхолм днес официално се открива световна конференция, организирана по повод Международната седмица на водата.

Около 2500 учени, политици и други официални представители на 140 държави ще обсъждат проблеми, свързани с достъпа до питейна вода. Под надслов "Напредък и перспективи в областта на водата – за по-чист и по-здрав свят", в рамките на 18-ото издание на международната седмица на водата ще има семинари и лекции от учени, представители на фирми и правителства, както и служители на неправителствени организации и ООН.

Шведско проучване сочи, че развиващите се страни широко използват отработени води в земеделието си. Подобен подход позволява да се отглеждат множество различни култури, но с цената на риска за здравето на потребителите и за околната среда. Проучването е осъществено в 53 града на Латинска Америка, Средния Изток, Азия и Африка и показва, че без употребата на отработени води, много от проучените градове не биха могли да осъществяват напояването на земеделските си култури.

С нарастването на урбанизацията и намаляването на световните запаси от питейна вода, използването на отработени води е практически неизбежно. В доклад се призовава да се въведат евтини предпазни мерки като складове за отработени води, където да се утаяват носените твърди частици, наблягане на измиването и приготвянето на храната и използването на капково напояване.