В Милано купуват най-скъпия хляб в Италия
В Милано купуват най-скъпия хляб в Италия / netinfo

С 20 на сто ще поскъпне в Милано хлябът през есента, алармира Антонио Маринони, шеф на местните хлебопроизводители. Повишените цени на енергията, газта и житото са причина за поскъпването на хляба.

Според Маринони фактът, че в Милано ще ядат най-скъпия хляб в Италия, се дължи и на по-високите заплати, които работещите в тази сфера получават. Много от работниците в пекарните живеят извън Милано и плащат входна такса, за да влязат в града всеки ден, заради което искат и по-високи заплати.

Колите за разнасяне на хляб из града пък употребяват повече горивo, за да се борят с трафика. Цената на житото съставлява само 5 на сто от стойността на хляба в Милано, твърди Маринони. Днес кило хляб струва между 2,4 и 5 евро, в зависимост от вида му. Цената на житото пък е 0,20 евро за килограм.

Още „по-златни“ излизат бисквитите, чиято цена за килограм е до 70 пъти по-висока от тази на пшеницата. Многобройни хлебопроиводители в Милано фалираха през тази година. Като причина за това се смята и по-високата конкуренция заради отварянето на хлебарници от страна на чужденци. Една от всеки четири фурни в града е собственост на чужденец от страна извън ЕС.

www.prontosofia.com