В Цар Калоян оглеждат нивите за водна ерозия
В Цар Калоян оглеждат нивите за водна ерозия / Снимка: БГНЕС
През следващата седмица започват огледи за наличие на водна ерозия в пострадалите от наводнението земеделски земи в Цар Калоян, съобщиха от Областна дирекция “Земеделие и гори”. Няма процедура за отпускане на средства при подобни бедствия, но ще настояваме за компенсации за собствениците на площите с намалено плодородие, обясниха агроексперти.

През следващата седмица започват огледи за наличие на водна ерозия в пострадалите от наводнението земеделски земи в Цар Калоян. Това съобщи шефът на Областна дирекция “Земеделие и гори” – Разград Анчо Хараламбиев. По-голямата част от унищожената реколта е около река Хлебаровска, отнесен е повърхностният слой на почвата и това ще намали плодородието в нивите за години напред, обясняват агроекспрети. За площите, в които е установена водна ерозия, служителите от земеделската дирекция ще докладват в Министерството на земеделието и ще настояват за компенсации за фермерите.

Тотално пропаднали след наводнението в Цар Калоян са 1129 дка, предимно засети с царевица и слънчоглед. Водата е заляла и складове с повече от 50 тона брашно, пшеница и ечемик. Чакат се резултати от лабораторни изследвания на продукцията, за да се установи годни ли са за консумация зърното и брашното. Работещите в земеделската служба в Цар Калоян продължават да приемат заявления за пропаднали земи или продукция, от понеделник дейността им ще е по-ефективна, защото ще бъде отворен и наводненият офис на институцията.

Междувременно от Регионална дирекция “Социално подпомагане” – Разград съобщиха, че на жителите, на които водата е отнесла дървата и въглищата, получени като целеви социални помощи, няма да им бъде отпуснато ново гориво, ще трябва да разчитат на други процедури, предимно на дарители. За тези, които не са подали молби, срокът е удължен до 15 септември, половин месец след приключване на кампанията в цялата страна.

От национална куриерска компания пък съобщиха, че до края на септември ще доставят безплатно писма и пратки от Цар Калоян до всички населени места в България.