У нас има търсене на около 40 000 IT специалисти
У нас има търсене на около 40 000 IT специалисти / снимка: БГНЕС
У нас има търсене на около 40 000 IT специалисти
79471
У нас има търсене на около 40 000 IT специалисти
  • У нас има търсене на около 40 000 IT специалисти

Едва 26 младежи с висше образование в IT сектора и още 63-ма със средно образование са се регистрирали като безработни в бюрата по труда, показва статистиката за март на Агенцията по заетостта. Тя беше представена по време на конференция в рамките на европейската инициатива "Електронни умения за създаване на заетост".

Целта на инициативата е да покаже на гражданите как чрез дигиталните умения могат да намерят подходящо работно място или да повишат квалификацията си.
У нас има търсене за около 40 хиляди IT специалисти, а в Европа недостигът на такива кадри се равнява на около 1 милион души, съобщи Весела Калъчева, изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии.

Наличието на безработни IT кадри говори за разминаване между тяхната квалификация и очакванията на работодателите, смята заместник-министърът на труда Гълъб Донев. Според него трябва да се въведе минимален стандарт от компетенции за упражняване на професията.

„Фирмите в този сектор да определят кои са компетентностите, които трябва да притежава дадено лице, за да бъде то прието на работа в сектора", призова Донев.

Как една компания може сама да подготви нужните й кадри, разказа основателят на Империя онлайн Доброслав Димитров. В първата такава инициатива на компанията 40 души минават интензивно 4-месечно обучение по една технология, а 20 от тях започват работа. Част от хората са завършили коренно различни специалности, но успяват да се преквалифицират. Обучението е безплатно. „Бизнесът е място, където са парите, при хората е времето и желанието. Замества ли университета? Не, не замества университета и не смятам, че това е наша работа. Университетът дава нещо много по-фундаментално, ние даваме професия", каза той.

От IT сектора настояват за уреждане на почасовата работа в трудовото законодателство.