Тютюневи компании отчитат рекордно ниски нива на незаконната търговия
Тютюневи компании отчитат рекордно ниски нива на незаконната търговия / Sofia Photo Agency, архив

В България резултатът по последното тримесечие на 2015 г. е 8.3%, което е рекордно постижение, най-ниското, което някога е измервано. Това бе отбелязано при представяне анализ на празни кутии цигари, чрез който представят нива на незаконната търговия в страната.

За шеста поредна година петте компании от инициативата "Инициативата срещу незаконната търговия с цигари" обединяват усилия за осъществяване на проучването (Empty Packs Survey) на потреблението на нелегални цигари в България. Днес те проведоха редовна работна среща с правоприлагащите органи, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия - МВР, Агенция "Митници", прокуратура. Компаниите представиха резултатите от проучването.

Проучването проведено през последното тримесечие на 2015г. То се прави от 2007 г. насам и в него попадат 14 големи града в България, като в тях е съсредоточено 41% от населението на България. Тази методология се прилага по подобен начин във всички европейски страни. Допълнителна извадка в проучването са и по-малки градове, където е съсредоточено 6,8% от населението.

На представянето беше и финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов. Горанов заяви, че измерено номинално имаме за първите пет месеца от годината само от акцизи повече 229 млн. лева - около 14% номинален ръст спрямо същия период на 2015 г.

Министър председателят каза на медиите, че голяма част от търговията в момента в по интернет. "Сиреч вече се вдигнаха на много високо ниво и се надявам и в това отношение да надделеем. Иначе виждате приходите какви са. И трябва да ви кажа, че нашите резултатите много внимателно дори в ОЛАФ, в другите организации, които това им е работа да се занимават и доскоро не можеха да повярват”, каза Борисов.

Източник: БГНЕС