Търсят нови експерти за института по метрология
Търсят нови експерти за института по метрология / снимка: БГНЕС

В момента има предложение, направено от министъра на икономиката до Министерски съвет, за повишаване числеността на състава на Българския институт по метрология. Става дума за нови контролиращи младши и старши експерти, които да правят проверки на места. Това каза и.д. председателят на института Паун Илчев.

Илчев обясни, че от 1 ноември влиза в сила Наредба 18, която предвижда всички ведомствени бензиностанции и данъчни складове да бъдат проверявани, а капацитетът на института към този момент е по-малък. Затова се предвижда именно и назначаването на още хора, но Илчев не конкретизира колко нови експерти ще назначат.

От приложенията на института се възползват и медицинските заведения, чиито уреди се регулират от института, както и всички търговци, използващи електронни или друг вид везни и кантари.

Скоро трябва и да се подобри качеството на предлаганата от тях услуга, заради проект „Усъвършенстване прилагането на политики за управление и координация в областта на метрологичния контрол”. Стойността на проекта е 486 000 лв. Парите са осигурени от ОП „Административен капацитет”. Това обясни Златка Чавдарова, началник отдел „Изпитване на средства за измерване”. Крайният срок за изпълнение е краят на октомври. Проектът се изпълнява от 2013 г.

По този проект е разработена дългосрочна стратегия за осигуряване на метрологичния контрол, усъвършенстване на методики и процедури за контрол. С проекта освен това се оптимизира и ролята и взаимодействието с бизнеса, заяви Чавдарова. Според нея облагодетелстването на обикновените хора след като се изпълни стратегията за следващите пет години, ще почувстват повишаване на качеството на предлаганите от института услуги.

Става дума за разходомерите за зареждано гориво, мерките на кантарите по пазарите, в здравеопазването - проверка на уредите, които са за кръвно налягане, за ЕКГ, за електромагнитна съвместимост и за налягане.

През следващите пет години освен това ще бъдат закупени различни нови еталони в различни сфери на средствата за измерване. По-важното обаче е, че ще се повиши и персоналът.

Новите еталони и нови методики ще предлагат още по-голяма точност при изпълнение на измерванията и съответно съвместимост на резултатите.

Източник: БГНЕС