Твърдата пшеница рекордьор по поскъпване сред суровините
Твърдата пшеница рекордьор по поскъпване сред суровините / netinfo

175 милиарда долара са инвестирали различни фондове в суровини през 2007-ма година, което е довело до увеличаване на цените средно с 30 на сто. Това показват последните данни на Софийската стокова борса.

Рекорд по поскъпване в световен мащаб отбелязва твърдата пшеница, която се използва за макаронени изделия. На борсата в Минеаполис през февруари 2007 година твърдата пшеница се търгувала за 222 долара за тон, а сега цената й е 920 долара.

Цената на олиото в глобален мащаб се е увеличила 2,5 пъти. В България поскъпването е значително по-малко. Ако до преди година цената на едро за бутилка олио е била 1,28 лева, сега се продава на цена от 2,50 лева. Според изпълнителния директор на Софийската стокова борса Васил Симов цените на стоките в България все още са по-ниски, отколкото в чужбина. Цените в България категорично са много по-ниски отколкото цените по света и за брашното, и за олиото и за захарта, и за пшеницата. Просто тенденцията по света е към рязко повишаване на цените на хранителните стоки, каза Симов.

Данните показват още, че единайсетте сорта петрол от кошницата на ОПЕК за една година са поскъпнали средно с 73 процента. В района на Средиземно море бензинът е поскъпнал с 74 на сто, нафтата – със 76 на сто и газьолът с 83 процента.