Токът няма да поскъпва

Иван Иванов, КЕВР
Иван Иванов, КЕВР / БГНЕС
До края на годината цената на тока няма да се променя. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти днес. Той се надява и след това да се запази цената на електрическата енергия.
 
Иван Иванов информира, че е разговарял с директора на "Булгаргаз", който е прогнозирал, че ако има повишение на цената на природния газ в края на годината, то ще е под 5 процента, което означава, че няма да се отрази на цената на топлинната и електрическата енергия.
 
Председателят на КЕВР уточни обаче, че има много събития, които могат да се случат извън България, и да повлияят върху цената на суровия петрол, която е определяща за природния газ.
 
Цената на тока няма да се повиши и заради големите инвестиции, които са заложили от Електроенергийния системен оператор за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на електропреносната мрежа, защото КЕВР постепенно през годините ще коригира цените на мрежовите услуги - за достъп и пренос, добави Иванов.
БТА