Таско Ерменков: България има нужда от нови енергийни мощности
Таско Ерменков: България има нужда от нови енергийни мощности / netinfo

Не може да бъде отговорено с “да” или “не” на въпроса дали България е най-неефективната страна в ЕС по първична енергийна интензивност. Това каза в предаването “Седмицата” на Дарик радио Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност /АЕЕ/.

За последните пет години, ако не бяхме предприели мерки по енергийна ефективност, ние бихме изгорили повече от пет милиона тона нефтен еквивалент. За това време ние сме изгорили 1 млн. тона благодарение на мерките, които сме предприели, допълни Ерменков

В следващите три години трябва да бъде намалена крайната енергийна ефективност с 3 %, според мерките, които сме предприели. В момента има работна група за разработване на Закон за енергийната ефективност, в който енергийната ефективност да не е само държавна политика, а и обществена отговорност, както и отговорност на потребителите от сферата на индустрията.

Най-обезпокоителен отрасъл е транспортът, добави Ерменков, но това не е проблем само за България, допълни той. Навсякъде разходите за енергия в транспорта растат. Транспортът не произвежда добавена стойност и крайната енергийна ефективност на целия БВП расте. Този проблем не може да бъде решен само със закони, трябва да се подобри организацията най-вече относно движението в градовете.

Електроенергията има висок коефициент на полезно действие при транспортните средства, но за всичко това трябва контрол и санкции, както е в Европа и по света - транспортните средства, които не отговорят на изискванията да бъдат извадени от ползване.
Ерменков каза още, че за да се подобри енергийната ефективност в жилищните сгради, санирането трябва да бъде цялостно, не само на отделни помещения. Той допълни, че по данни на Агенцията данъчните облекчения за собствениците, предприели цялостно саниране, дават резултат.

Данъкът за сгради се намалява за седем или десет години, в зависимост от предприетите реконструкции, но това е само едната страна на нещата, поясни Ерменков.
България има нужда от нови енергийни мощности, поради ръста на потреблението. Мерките за енергийна ефективност могат да помогнат за ограничаване на отрицателното въздействие върху околната среда, но потреблението трябва да бъде задоволено, каза Ерменков.

Трябва да се внимава с алтернативните източници на енергия от гледна точка на финансите и на социалната цена, която обществото трябва да плати, за да не се получи ситуацията “Има вятър, има ток, няма вятър няма ток, страна - дискотека”, каза още Ерменков.
37 % -ното ограничаване на квотите за вредни емисии ще доведат до стагнация на икономиката, защото по този начин се блокира работата на много предприятия. Правителството предприема всички мерки за промяна на квотите и получаване на исканите от България, но засега няма резултат, информира още изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност.