Станишев критикува правителството за енергийните проекти
Станишев критикува правителството за енергийните проекти / снимка: Sofia Photo Agency
Станишев критикува правителството за енергийните проекти
31001
Станишев критикува правителството за енергийните проекти
  • Станишев критикува правителството за енергийните проекти

Действията на правителството застрашават националната сигурност и енергийната независимост на страната. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който представи от парламентарната трибуна декларация на левицата. По думите му правителството трябва да каже какво е договорено на срещата с вицепремиера на Русия Виктор Зубков. Вътрешният министър Цветан Цветанов определи твърденията на Станишев като „популизъм". Ето още от критиките на лидера на БСП и коментарът на вътрешния министър:

Сергей Станишев: С липсата на цялостна политика, а понякога дори с некомпетентност правителството на ГЕРБ застраши завършването и реализацията на тези проекти. Компрометира проекта за АЕЦ „Белене" и прогони стратегическия инвеститор RWE,  проваля проекта Бургас-Александруполис, бави вземането на ясна позиция за „Южен поток", забавя изграждането на газовите връзки с Гърция, Румъния и Турция. Не предприема достатъчно енергични действия за позитивно развитие на проекта „Набуко".

Цветан Цветанов: Господин Станишев, говорите, абсолютно пълен популизъм в това, което изложихте като ваша теза. И в момента, когато министър-председателят е лично ангажиран, както и парламентарната група на ПП ГЕРБ българското правителство е само и единствено, за да защити националните интереси и да отстраним тези икономически интереси, които ваши кръгове само точиха държавата и създаваха корупционни схеми във всички тези посредници, които са по тези договори.

Сергей Станишев: Предишното правителство договори всички тези условия по „Южен поток", които днес министър-председателят Борисов споделя като едва ли не успех. Аз съм ги договорил и знам колко трудни бяха тези преговори. Затова, господин Цветанов, когато говорите, добре е да сверявате с фактологията, а не да правите политическа риторика.  

Бившият премиер Сергей Станишев заяви, че не знае бившият зам.-министър на енергетиката Валентин Иванов да е подписвал договор с „Газпром", без да го е чел. Такава информация излезе в днешния брой на вестник „Труд". От писмените обяснения на Иванов пред ДАНС ставало ясно, това се е случило при подписването на меморандум от 18 декември 2006г., вдигащ постепенно цените за България. Станишев коментира, че ръководството на Булгаргаз е водел преговорите с Газпром, а само на финалната фаза се е намесил и е подобрил параметрите по договора.

От ДПС пък коментираха, че въпреки включването на текст в актуализацията на бюджета, все още има неясноти относно субсидиите за тютюнопроизводителите. Колко точно пари ще бъдат изплатени на тютюнопроизводителите и кога ще се случи това, попита от парламентарната трибуна депутатът от движението Алиосман Имамов. Според ДПС управляващите нямат никаква идея как ще се развива тютюневият сектор през следващите години.