Стабилни цени за качествените имоти прогнозират експерти
Стабилни цени за качествените имоти прогнозират експерти / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Стабилни цени за качествените имоти прогнозират експерти
69255
Стабилни цени за качествените имоти прогнозират експерти
  • Стабилни цени за качествените имоти прогнозират експерти

Минимален спад на лихвите по ипотечните кредити и „стабилни" цени на качествените имоти очакват желаещите да си купят жилище през 2014 г. Пред Дарик експерти от имотния бранш бяха категорични, че миналата година е имало дори лек ръст на цените на имотите в някои райони в най-големите градове на страната, но като цяло на годишна база имотният пазар в жилищния сегмент отбелязва спад от няколко процента. Най-търсени продължават да бъдат апартаментите с две спални в големите градове, които са в райони с добри транспортни връзки. Лихвите по кредитите ще продължат да спадат, но с между 0,25 до 0,5 на сто.

Политическата нестабилност влияе върху имотния пазар, заяви пред Дарик Добромир Ганев, член на сдружение „Недвижими имоти" и ръководител на една от водещите фирми в бранша. По думите му, все по-често се намират „подлъгващи" оферти на пазара, за които трябва да внимаваме.

"Не бива да търсите имот в сайтовете по най-ниска цена. Некоректни колеги го знаят и дори пускат зарибяващи оферти с невероятно ниски цени. Използват се фалшиви снимки, фалшиви оферти, дори в някои случаи се стига до това да се намаля цена на жилище без знанието на собственик с цел пак да се привлече интересът на купувач, след което този посредник се опитва да намали цената на собственика, имайки предвид, че клиентът е при него", твърди брокерът.

И тази година основна причина за покупката на жилище ще бъдат жилищните нужди на семейството, а не инвестицията, смята още експертът. Затова все повече хора ще опитат да финансират сделката със спестявания.

От своя страна кредитният консултант Тихомир Тошев прогнозира намаляващи лихви по кредитите, както при ипотечните, така и при потребителските. Според него обаче понижението няма да е много голямо, защото през последните четири години те плавно са вървели надолу и пазарът е бил най-конкурентен в този си дял, поради което в голяма степен са изчерпани възможностите за понижения. "Но тъй като лихвите по депозити продължават да падат, това ще даде възможност да видим малко по-ниски лихви по ипотеките тази година. Очаквам това да е с между 0,25 и 0,5 процентни пункта, като естествено най-добрите оферти ще бъдат пак в края на годината. При потребителските и фирмените кредити можем да видим малко по-голямо понижение на лихвите - между 0,5 и 1 процентни пункта", каза Тошев.

Все по-изгодни стават левовите кредити. Когато избираме какъв заем да изтеглим, месечната вноска не трябва да превишава 40 на сто от дохода ни.