Средната сума за втора пенсия мина 2000 лв.
Средната сума за втора пенсия мина 2000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Малко над 2072 лв. е средната сума по индивидуалните партиди на хората, осигурени в универсален пенсионен фонд. От края на миналата година тя е нараснала със средно 32 лв. Частните фондове управляват активи за над 8.7 млрд. лв. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор за дейността на дружествата за допълнително осигуряване. Всеки месец по 5% от вноската за пенсия на родените след 1959 г. отиват в универсален пенсионен фонд.

Натрупаното по индивидуалните партиди варира значително между фондовете, освен това от изчисленията са изключени кухите партиди, по които не се правят вноски, пише „Сега". Така в някои от фондовете средната натрупана втора пенсия е 2448 лв., а в други - 1047 лв. Натрупаните суми зависят от това на какви пари се осигуряват хората, както и продължителността на внасяне на осигуровки, дали има прекъсване и др.

Само за шестте месеца брутните постъпления в деветте фонда са близо 556 млн. лв. За шестте месеца на миналата година брутните вноски бяха 432 млн. лв. Сумата тази година е по-голяма и въпреки факта, че от януари Националната агенция за приходите задържа вноските на всички млади хора, които започват да работят на трудов договор, но не са избрали фонд. Така над 7000 младежи са ощетени, защото парите им се удържат, но не носят доходност. С последните изменения от края на юли в Кодекса за социално осигуряване НАП ще започне отново да преразпределя служебно между фондовете парите за втора пенсия на младите. За да се случи това обаче, трябва да се приемат и съответните наредби. Първата вече е пусната за обществено обсъждане, в момента би трябвало финансовото министерство да подготвя другите нормативни документи. От МФ не отговориха конкретно кога ще може да се избира между осигуряване изцяло в НОИ и в частен пенсионен фонд. Възможно е това да стане наесен.

Според данните в универсален фонд се осигуряват близо 3 467 000 българи. Според Националния статистически институт обаче работещите у нас са малко над 3 млн. души. Разликата се дължи на факта, че веднъж разкрити, партидите в универсалните фондове не се закриват никога, тоест дори и в тях да не се правят никакви вноски, те продължават да се водят.