Ще внесат над 50 000 подписа срещу шистовия газ в Народното събрание
Ще внесат над 50 000 подписа срещу шистовия газ в Народното събрание / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 51 хиляди подписа срещу добива на шистов газ ще бъдат внесени в петък в Народното събрание. Подписката ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Преди това в градинката до парламента ще се проведе и мирна демонстрация. Това съобщиха пред журналисти от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ у нас.

Подписите са събирани само три месеца, като дори са получили и подписки от чужбина.

Мариана Христова от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ, каза, че подписката е събирана при трудни условия.

По думите на Борислав Сандов, специалистите твърдят, че технологиите за добив на шистов газ, които евентуално могат да бъдат прилагани у нас, е възможно да доведат до земетресения. „Тази технология може да предизвиква земетресения, защото имаме силно нагнетяване в земните недра, а при положение че България е сеизмична зона едно малко разместване може да отключи по-сериозно земетресение. Тези технологии единственото, което целят е да заметат проблема под килима – проблема с емисиите на нашите топлоелектрически централи", допълни той.

От гражданската инициатива определиха създалата се ситуация с шистовия газ у нас като шизофренична и споменаха, че досега никой от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не е взел под внимание мненията на специалистите, които се обявяват срещу технологиите за добива на шистов газ. „Никой не реши да обсъжда влиянието върху околната среда върху всички добивни дейности. Министерството на господин Трайков усилено се опитва да си търси учени, които задължително трябва да подкрепят хидрофракинга", каза Христова.

Беше напомнен и скандалът с поканата на посолството ни в САЩ по случай 3 март, на която е поставено логото на фирмата Шеврон.