Ще скочат ли цените на имотите след 3 месеца
Ще скочат ли цените на имотите след 3 месеца / netinfo

Присъединяването на България към ЕС няма да се отрази на цените на недвижимите имоти в страната. Очакваното приемане в съюза вече се отрази на цените като през последните 3 години се увеличиха близо 100%. През 2004г. България влезе в рекордите на Гинес с над 40% увеличение на цените на недвижимите имоти за по-малко от 12 месеца. Това се случи веднага след като стана ясно какво най-вероятно ще се случи на 1-ви януари 2007г. От този момент нататък няма никаква причина за истерия сред продавачите за още по-голямо покачване на цените, защото то ще бъде неоправдано и нелогично.

Чужденците винаги са имали интерес да инвестират в страната ни и това беше главно заради приемливите цени до преди 3 години. Сега на пазара на имоти няма нищо толкова изгодно, което да предизвика тълпи от чужденци, които трескаво да търсят подходящата инвестиция, която да им носи доходност в бъдеще. Чужденците търсят евтини имоти в подценени райони, каквито вече почти няма в страната ни с цел инвестиция и отдаване под наем. До скоро имаше голям интерес от тяхна страна към имоти на първа линия по Черноморието и най-вече Банско.

Този интерес не остана незабелязан от инвеститори, строители и спекуланти, заради които може да се наложи в скоро време да внасяме пясък чужбина за плажовете, които са заприличали на бетонови площадки. Доходността от инвестицията в имоти по тези места, в които сме известни в цял свят значително е спаднала поради огромното предлагане. Съответно интересът на англичани, германци, чехи, руснаци и американци вече не е същия и цените не само, че не се качват, но и падат в районите където предлагането е по-голямо от търсенето.

Надценените имоти са тези, които се продават повече от една година, което означава, че за тях няма търсене и причината е единствено в тяхната цена. Твърдението, че за всеки кораб си има пътник не е в сила за много от луксозните имоти в стил „мутробарок“ от началото на 90-те години както и за панелите, които са надхвърлили 30 годишна възраст. Реално ли е панел в „Дружба“ 2 пета част (най-отдалечената от центъра на София) да се предлага за 56 000Е? Кой би инвестирал подобна сума в жилище с живот още 20 години? Дори да се намери купувач за подобен тип имот сега той едва ли би се заинтригувал ако собствениците на тези жилища решат, че тъй като страната ни е приета в ЕС обезателно цената трябва да се вдигне с още да речем 20%...

Седмичен вестник обяви в последния си брой, че се очаква цените на имотите да скочат с 20 до 30% още до края на тази година, което е пълен абсурд и е теза, която не само не може да бъде защитена с факти, но дори и на теория звучи безумно.

Втората половина на 2007г. ще бъде разковничето на пазара на имоти в България когато цените ще се уравновесят и истерията с покачването ще свърши окончателно. Тогава на пазара се очаква да излязат хиляди имоти, чийто собственици са очаквали драстичното повишение на цените и когато то вече не е факт предлагането на недвижими имоти ще бъде по-голямо от всякога.

Когато има огромно предлагане, търсенето едва ли ще отвърне със същото не само, че няма начин цените да скочат, но е по-вероятно да има лек спад.

След присъединяването на Гърция към ЕС цените са спаднали с около 20% заради създадената истерия преди ЕС по същия начин както и тук определени кръгове имат интерес истерията да продължи колкото се може по-дълго. Остават броени месеци до началото на 2007г., когато прогнозите за скок в цените най-вероятно ще бъдат опровергани.