Ще правят стандарти за три вида хляб, започват проверки на производители
Ще правят стандарти за три вида хляб, започват проверки на производители / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще правят стандарти за три вида хляб, започват проверки на производители
38331
Ще правят стандарти за три вида хляб, започват проверки на производители
  • Ще правят стандарти за три вида хляб, започват проверки на производители

Три стандарта за качество на хляба ще бъдат въведени от новата агенция за храните, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Стандартите ще се отнасят за бял и типов хляб, както и за „Добруджа". В тях ще има само брашно, вода и сол и ще бъдат по-скъпи.

Найденов обвини търговските вериги, че заради доставните цени поставят изкуствен стандарт за хляба, който не отговаря на качеството. Започват и масови проверки на производители.

Въпреки че от понеделник ще заработи нов отраслов съвет за хляба, Мирослав Найденов не е поставил въпроса за съмненията за картел в цените на насъщния. „Ние можем да коментираме съмнително разминаване между цената на суровината и цената на крайния продукт. Има цени в хипермаркетите на хляб - 58 стотинки, които навеждат на мисълта откъде идва тази нереално ниска цена", каза министърът.

За да обяснят откъде идва тази ниска цена, в земеделското министерство ще бъдат поканени и шефовете на големите търговски вериги. Вероятно те ще бъдат питани и за качеството на другите им продукти. „Тези така наречени пресни хлебчета, които продават, направени в малките фурнички в големите вериги, колко отговарят те на качеството и какво там се предлага. Това са замразени полуфабрикати. То е прясно колкото аз съм космонавт", коментира Найденов.

Крайната цел на земеделското министерство министърът формулира така: „Нашият ден започва с филия, намазана с масло, и колбас. Имаме сто процента гаранция за колбаса, имаме сто процента гаранция за маслото, искаме да имаме сто процента гаранция и за хляба".

Сивият сектор при хлебопроизводството е 50 %. Данъчните, икономическа полиция и Агенцията за храните ще започнат проверки на производителите през нощта, когато се пече хлябът.