Ще искаме актуализиране на данните за оценките за плана на Царево
Ще искаме актуализиране на данните за оценките за плана на Царево / netinfo

Ще поискаме експертите да актуализират своята информация съобразно новите данни, постъпили в отдел “Натура 2000” за доклада за съвместимост с Натура 2000 и за екологичната оценка за общия устройствен план на Царево. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев пред протестиращите срещу застрояването на Странджа. Новият устройствен план за община Царево предвижда застрояване под нормата, предвидена от закона, допълни още Георгиев.

В отговор на въпрос дали има конфликт на интереси, заради участието на Георгиев в управителния съвет на фирми, които развиват дейност в района на Царево, зам.-министърът беше категоричен, че конфликти на интереси обективно не могат да съществуват и това няма връзка с общия устройствен план.

Основната причина за отлагане на заседанието на междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) е желанието да има обективна и пълна оценка върху постъпилата нова документация по изменението на ОУП на община Царево, заяви още Георгиев.

Представителите на неправителствени екологични организации изразиха съмнение за квалификацията на експертите, заради липсата на публичен регистър в областта, както и за липсата на пречиствателни станции. „Регистър има, но за съжаление софтуерът, който трябваше да е готов към този момент, не работи”, обясни Георгиев.

След срещата, Андрей Ковачев от сдружение Балкани, изрази своя коментар за решението на Чавдар Георгиев. „Мен това, което ме фрапира, е отговорът на въпроса, ще се променя ли границата на парк „Странджа”. Засега няма стартирани процедури. Отлагането на вземането на решението и преработването на доклада е изцяло заради външния натиск. Ще се поиска евентуално експертите да предложат редуциране на териториите за застрояване. Да, ама на базата на какви критерии, колко, как”, коментира Ковачев.

Близо 30 представители на различни екоорганизации протестираха пред сградата на Министерството на околната среда срещу приемането на отчетите за съвместимост с Натура 2000 и общия устройствен план на Царево, които трябваше да се бъдат обсъдени днес от междуведомствената комисия към Висшия експертен съвет на министерството.

Исканията на протестиращите еколози са отчетите за Царево да бъдат върнати за преразглеждане. По думите им, ако планът бъде приет в сегашния му вид, природен парк „Странджа” ще бъде унищожен, а това ще е нарушение на европейските директиви. Те се заканиха, ако исканията им не бъдат удовлетворени, да се обърнат към родните съдебни институции и към Европейската комисия.