Шефът на НАП предложи 10% данък върху доходите от хазартни игри
Шефът на НАП предложи 10% данък върху доходите от хазартни игри / снимка: Sofia Photo Agency
Шефът на НАП предложи 10% данък върху приходите от хазартни игри
27449
Шефът на НАП предложи 10% данък върху приходите от хазартни игри
  • Шефът на НАП предложи 10% данък върху приходите от хазартни игри

Доходите от хазартните игри и игрите на Българския спортен тотализатор да бъдат облагани с 10-процентов данък - такава антикризисна мярка е предложил директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов по време на днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Идеята е да се осигурят бързи приходи от печалбата на всеки българин, който играе тото или хазарт, обясни председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Все още не е обсъждано увеличаване на данъци, заяви Иво Прокопиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, като уточни, че първо ще се коментират реформите в приходната част и възможните съкращения на публичните разходи.   

От 20 до 50 милиона лева ще бъдат приходите в държавния бюджет за една година, ако бъде въведен данък върху игрите на щастието. „Този, който получава от „Еврофутбол" повече пари, или от тото, или от еди-къде си, дали трябва да плати данък, който да се удържа при източника, когато се изплаща тази печалба", коментира Божидар Данев.

На днешното заседание не е обсъждана идеята собствениците на земи, придобити чрез заменки, да доплащат до пазарната цена на земята. Има предложение всички земи с променен статут да се обложат с данък заради превръщането им в инвестиционни имоти, обясни Иво Прокопиев. По думите му бизнесът ще подкрепи идеята на синдикатите за промяна във формулата за изчисляване на минималната заплата.

„Цената на труда се повиши, а производителността на труда спадна рязко, така че в момента при негативно развитие на тези два индикатора не можем да говорим за увеличаване на заплатите, но сме готови на компромис по отношение на промяна на формулата", каза Прокопиев.

Според него до понеделник ще стане ясно, дали ще има увеличаване на ДДС.