Ш. Чападжиев: Не може имотите в София да са по-скъпи от тези в Чикаго
Ш. Чападжиев: Не може имотите в София да са по-скъпи от тези в Чикаго / netinfo
Пазарът на имоти, включително и в България, ще се регулира отново, въпреки временния застой заради кризата, коментира пред Дарик радио един от най-известните бизнесмени от български произход в САЩ Шефкет Чападжиев, който развива голям бизнес с недвижими имоти. Самият той е готов да инвестира в недвижима собственост в България, но смята, че и в момента в големите градове и курортите у нас се забелязва изкуствено завишаване на цените.

Ако трябва да вложа пари в България, то ще е тъкмо в недвижимо имущество, но много ще внимавам какво купувам, коментира Чападжиев.

Ипотечните кредити, покриващи 100% от стойността на имотите, които бяха отпускани от банките години наред, са в основата на световната финансова криза, коментира Чападжиев. В САЩ по закон банките са длъжни да поискат 20% от стойността на имота като вноска от купувача преди да му бъде отпуснат ипотечен заем за остатъка. В последните години обаче тази практика беше нарушена и кредитните институции даваха заем до 100% от цената, защото знаеха, че след 2-3 години този имот ще струва много повече, обясни Чападжиев.

Сега обаче вървят обратните процеси - цените на имотите падат под стойността, на която са били купени.

В момента цените на недвижимите имоти навсякъде продължават да падат, но не е нормално апартаментите в София и Пловдив, както и в най-известните български курорти да са по-скъпи отколкото в центъра на Чикаго, обяснява инвеститорът.

Пазарът в момента е в застой, но неизбежно ще се раздвижи отново, като в същото време ще спре т. нар. ефект на бързото забогатяване, прогнозира Шефкет Чападжиев. Някои американски анализатори като бившият директор на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан, очакват това да се случи още през първата половина на тази година, посочва българинът.