Сезират прокуратурата в Бургас за нарушения в защитена зона
Сезират прокуратурата в Бургас за нарушения в защитена зона / netinfo

По разпореждане на министър Джевдет Чакъров РИОСВ–Бургас ще сезира Окръжна прокуратура в града заради незаконни постройки в местността "Айроди", която е част от защитена местност "Устие на река Велека", съобщиха от екоминистерството.

Министърът е наредил спешна проверка след получаване на сигнал в края на миналата седмица. При проверката е констатирано, че в близост до оградата на базата на БАН са изградени 12 бунгала, две от които не са трайно свързани със земята, а останалите са върху бетонова основа. Между военното поделение и морето има построени други шест постройки, от които една тухлена, а останалите от леки конструкции върху бетонова основа, уточняват от ведомството.

Постройките са незаконни и РИОСВ - Бургас ще сезира РДНСК -Бургас и ДНСК - София за предприемане на съответните мерки по компетентност.

Регионалната екоинспекция ще състави акт на собствениците за извършеното нарушение по Закона за защитените територии, който в такива случаи предвижда глоба от 5000 до 20 000 лева, се посочва в съобщението.